02 February 2012

Õpetus: kuidas digitemplit kasutada/ Tutorial: How to use digistamp?

Neile kelle jaoks see täiesti uus ja võõras teema, siis seletuseks juurde väikene tekst.
Digitempel- digitaalne joonistatud pilt korduvaks kasutamiseks, mis prinditakse sobivas formaadis välja ja värvitakse ära või kasutatkse vastavalt oma soovidele. Digitemplit võib kasutada ainult oma otstarbel, seda ei tohi ei jagada ega müüa. Digitemplit võib kasutada nt. kaartide tegemisel ja tehtud kaarte müüa, kuid digitemplit ennast mitte. Digitemplit saab osta või teise võimalusena kasutada freebiet
Freebie- on tasuta jagatud digitempel, mille kasutamisel on piirangud. Kui te kasutate seda ja näitate oma tööd, siis alati peab olema juures viide, kust ja kellelt tempel pärit. Samamoodi ei tohi seda jagada ega müüa, kui kellegi soov on freebiet saada, saab alati viidata, kust kohast seda võimalik leida on. Freebied võivad olla saadavad nt. ainult ühe päeva, nädala või ka pikemalt.
Kust leida freebiesid:
Lisan teile väikese valiku, mis mul endal arvutis olemas on, ehk leiate midagi, mida kasutada.
2)      http://freedigitalstamps.blogspot.com/ Selles blogis tuuakse välja iga päev freebiesid, mida erinevates blogides jagatakse 
3)      Vintage stiilis freebied http://freevintagedigistamps.blogspot.com/
4)      Whimsie Doodles freebied http://www.whimsiedoodles.com/freebies.html
5)      Ja üks freebie Unscripted Sketches lehelt http://unscriptedsketches.com/2011/07/july-25-freebie-from-susan/
Kust osta digitempleid:
Kõige lihtsam on vaadata sellelt lehelt http://topdigitalstamping.gotop100.com/
Sellel lehel on siis hetkel 100 kõige populaarsemat digitempli lehte. Tõenäoliselt võib kõigist neist leida ka freebiesid, kuid selleks peab rohem aega olema ja otsib ja leiab ;)
Nüüd aga õpetus:
NB! Antud õpetuses olen kasutanud Sew Many Cards digitempli poodi ja digitempleid.
1. Kõigepealt leia endale meelepärane pood, kust digitemplit osta või otsi internetist endale mõni freebie. Freebie saad koheselt niisama arvutisse laadida. Digitempli ostmisel vali välja endale meelepärane ja lisa see ostukorvi. Kui soovid mitut osta, siis jätka valmist ja lisa taas soovitud toode ostukorvi. Toote ostukorvi lisamiseks kliki Add to cart



2. Seejärel ava oma ostukorv ja kontrolli üle, mida ostnud oled ning kas soovid mõnest asjast loobuda või hakata tasuma. Maksmiseks peaks olemas olema PayPali konto, mis on seotud sinu krediitkaardiga ning on väga turvaliseks tehtud maksmise viis, sest näiteks kui ostetud toode Sinuni jõudnud ei ole, on õigus esitada järelepäring ja võimalus raha tagasi saada või saadetakse müüaja poolt uuesti. Kes soovib selle kohta rohkem infot, soovitan külastada PayPali kodulehte. Nüüd vajutagi nuppu, kus on Chekout with PayPal.

3. Avaneb maksmise aken, kus eelnevalt saad üle kontrollida, kas on õiged tooted, sinu meiliaadress, kaardi number ja postitamisaadress, mida küll digitemplite puhul vaja ei lähe.
4. Pärast maksmist on kaks varjanti:
1) tavaliselt tuleb kohe ette, et lae alla digitempel ehk siis download ....
2) kui poel puudub kohene allalaadimisvõimalus, siis saadetakse fail sinu PayPali infos välja toodud meilile. See tähendab siis seda, et siis digitempli oma meilile. Sellistel poodidel peaks kirjas ka olema, kui kiirelt nad peale maksmist meiliel faili saadavad.

5. Kui nüüd fail on arvutisse salvestatud, siis ava kaust, kus need on ja Microsoft Word


6. Seejärel ava pilt, mida soovid printida ja kopeeri (copy) see.




7. Lisa kopeeritud fail Wordi dokumenti valides Wordis paste ja pilt avaneb wordis




8. Tee pilt väiksemaks klikkides pildil nii, et pildi ümber tekib kastike. Siis liigu hiirega alla nurka ja kui hiir muutub kahepoolseks noolekeseks vajuta parempoolse hiireklahviga alla ning lohista samasl ajal kasti väiksemaks.




9. Kes soovib võib nüüd oma pildi välja printida, kes aga tahab paberit ökonoomselt ära kasutada, kordab punkte 6-8. Mina kordasin ja sain terve A4 paberi täis pilte.


10. Järgmisena on jällegi kaks võimalust.
1) salvestan Wordi dokumendi ja avan selle Paintis ning värvin soovitud pildid arvuti abil, Kes tunneb arvutit rohkem võib kasutada ka muid spetsiaalseid programme. Ja pärast seda alles prindib.
2) Prindin oma lehe välja.







11. Järgmine etapp on värvimine. Värvida võib vesivärvide, pliiatsite, vildikatega. Teistes riikides on üha populaarsemad spetsiaalsete markerite kasutamine nt. Copic Sketch Markerid, mis on minu arvates ühed ülihead asjad. Kasutatakse ka Copic Ciao markereid ja Promarkereid. Viimaseid võib leida ka Eestist.




12. Järgmisena tuleb vastav pilt välja lõigata. Kes soovib, võib seda teha ka ennem värvima hakkamsit, kes soovib, teeb seda pärast. Mina toon välja 3 kõige lihtsamat lõikamise varjanti.
1) Kellel on olemas spetsiaalne masin (minul Cuttlebug), mille abil spetsiaalse metallnoaga soovitud pilt välja lõigatakse. Kuna kommentaarides on tekkinud küsimus, et kuidas ma neid tekstiga sildikesi teen, siis saladuskatte all võin öelda, et suurem osa neist on just selle masina abil välja lõigatud ;) Aga neid saab imehästi teha ka siin pakutud 3 varjandiga või siis šabloni abil.
2) Heade väikeste teravate kääridega lõikatakse soovitud pilt välja.
3) Mustriliste kääridega lõigatakse soovitud pilt välja


13. Kääridega võib lõikata sujuvalt piirjoonest kaugemalt või täpselt mööda pirjoont (ülemised 2 varjanti)
all vasakul pool on masinaga lõigatud varjant ja paremal mustriliste kääridega lõigatud kiire varjant.


Ja järgmisena ongi juba vaja oma pilt lisada kuskile kaardile või siis mõnele muule asjale, mille jaosk see valmis sai tehtud ;)
Aitäh, et tutvusid minu tehtud õpetusega. Kui sellest oli kasu, siis jäta kommentaar ja võibolla ka viide oma esimesele tööle, kus kasutasid digitemplit. Ning loomulikult kui lisad oma töö blogisse, siis viita sellele õpetusele, et ka teistel oleks võimalus see üles leida ;) Vahvat tegutsemist!















4 comments:

  1. Minul oligi just segane see värvimise osa. Kõigil tunduvad nii ilusti värvitud need. Sain vastuse oma küsimusele. Tänud!

    ReplyDelete
  2. Väga hea õpetus ... õnneks olen ise ka ennem pusinud neid asju ... see värvimine jah keerulisem, kuna pole õigeid asju :D Tahaks nii neid copy markereid. Aga Kaia oskad sa öelda kas need nö vesivärvi baasil pliiatsid on ka head ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seda ma kahjuks ei oska öelda, kuna ise kasutanud ei ole, aga kindlasti toimivad need ka väga hästi, kui muud ei ole. Tõenäoliselt isegi paremini kui tavalised värvipliiatsid.

      Delete
  3. Tänan õpetuse eest! Minul oli põhiküsimuseks see, kas digitempleid võib ka arvutis värvida. Sain vastuse! :)

    ReplyDelete